Gazdakör

Get Adobe Flash player

Vízigényes a rizstermesztés


Magyarország a rizstermesztés északi határán fekszik. E kényes, melegigényes növény termesztése nálunk a múlt század derekán volt a csúcson. Vízigényére jellemző, hogy egy kiló rizs termesztéséhez 3400 liter víz kell.
Magyarország a rizstermesztés északi határán fekszik.

Ez soknak tűnik ugyan, de ha hiszik, ha nem, egy kiló marhahús előállításához hozzávetőleg ötször ennyi vízre van szükség, természetesen a takarmány-előállítás vízszükségletét is beszámítva.

     Ritka növény nálunk a rizs. Az idén csupán 2800 hektárt vetettek belőle, ám a múlt század ötvenes éveiben a rizskalitkák területe meghaladta az 50 ezer hektárt is. Jelenleg Magyarországnak 3222 hektár az úgynevezett uniós rizskvótája. Ebből 812 hektár a kisújszállási Nagykun 2000 Mg. Zrt.-é. A hazai rizstermesztésről Oláh Miklóssal, a társaság ágazatvezetőjével beszélgettünk.

     - Ekkora területen nagy kockázattal jár egy-egy rizsévnek a lebonyolítása, tehát komoly tőkével kell rendelkezni - magyarázza Oláh Miklós. - Általában 250 ezer forint körül alakul egy hektárnak a termelési költsége.

     - Milyen károsítói vannak a rizsnek?

     - A gyomnövények közül a két legnagyobb ellensége a kakaslábfű, illetve a zsióka. A kártevők közül főleg a tollas árvaszúnyog, a rizs árvaszúnyog.

     - Ezek ellen hogyan lehet védekezni?

     - Nálunk bevált a repülőgépes növényvédelem.

     - Szokták mondani, hogy az idő a gazda mindenütt. Mégis, milyen most a hangulata a rizstermesztő szakembernek?

     - Ahogyan mondani szokták, a rizsnek két ellensége van, az időjárás és a rossz agronómus. Az időjárás eddig aránylag kegyes volt hozzánk, tehát elfogadható állapotban vannak a rizstábláink, adott a lehetősége a jó termésnek.

     - Amit ön tud, csinál, azt ma nagyon kevés agrárszakember tudja Magyarországon.

     - Nagyon szűk csapat az, amelyik rizzsel foglalkozik, illetve ért valamicskét a rizshez. Én nem állítanám magamról azt, hogy mindent tudok a rizsről, sőt! Én nagyon a közepén tartok a rizstermesztés megismerésének. Mindenesetre az lenne a jó, hogyha Magyarországon 10-15 ezer hektáron tudnánk rizst termelni, és fiatal szakemberek is jönnének.
2011. július 21. (csütörtök) 09:09 Kor: 7 Év
Kategória: Növénytermesztés, Alternatív növények
Szerző: T. Dögei Imre - Győri András

Értékelés: 5.0 / 5. 1 szavazat.
Kattintson valamelyik csillagra az értékeléshez!

Megtekintve 2305 alkalommal.

Gazdakör tv
Gazdakör.szie.hu
Link to PDF